'We moeten niet meteen bang zijn voor een vastgoedbubbel'

4 juni 2015

'We moeten niet meteen bang zijn voor een vastgoedbubbel'

De Duitse tienjaarsrente is vorige week voor het eerst onder nul procent gedaald. Is dat louter een symbolische grens? Of is het meer dan dat en vreest u de negatieve gevolgen van die bodemrente? En wie zullen de voornaamste slachtoffers worden?

DELEN"Grote verliezers van de lage rente zijn de defensieve beleggers die zweren bij obligaties"Erik Joly: "Het blijft een opmerkelijk gegeven: geld toeleggen op een investering. En toch, nadat eerder ook al Japans en Zwitsers staatspapier met looptijden op tien jaar onder de nul procent grens doken, stond het in de sterren geschreven dat ook de tienjarige bund "onder nul" zou gaan. Het gevolg van de combinatie van een aantal factoren: de lage beleidsrente van de ECB, een zeer gematigde groei, de zorgen omtrent de stabiliteit van de Europese Unie. Het fenomeen van lage en negatieve rentes is ondertussen een wereldwijd fenomeen dat structureel van aard dreigt te worden.

De meeste overheden (die nu tegen extreem goedkope of negatieve rentevoeten kunnen lenen) lijken niet onmiddellijk geneigd om te investeren. En het stimulusprogramma van de ECB leidt niet tot het verhoopte resultaat. Grote verliezers zijn de defensieve beleggers die zweren bij obligaties. Zij moeten nu over vijf keer meer kapitaal te beschikken om in nominale termen eenzelfde opbrengst te genieten als een paar jaar terug. Maar ook de extra legale pensioenstelsels dreigen in zwaar weer terecht te komen."

De nationale bank vreest dat de woningen overgewaardeerd zijn. Om te vermijden dat de stabiliteit van de banken in gevaar komt, vraagt de NBB extra buffers aan te leggen voor de meest riskante leningen. Moeten we bang zijn voor een vastgoedbubbel?

Joly: "De Belg en zijn spreekwoordelijke baksteen in de maag; het is niet nieuw. Alleen hebben we ons met zijn allen de voorbije jaren meer dan ooit in de schuld gestoken. In die mate dat de uitstaande schulden van de gezinnen nu voor het eerst het Europees gemiddelde overstijgen. Het is logisch dat de nationale bank vinger aan de pols houdt. Na een eerste interventie een paar jaar terug, volgt nu dus een extra maatregel. Deze slaat evenwel op een relatief beperkt aantal leningen. De prijzen van het vastgoed mogen de voorbije 15 jaar dan al verdubbeld zijn, zolang de rente laag blijft en er niet geprutst wordt aan de fiscaliteit, maak ik me niet al te veel zorgen."

'We moeten niet meteen bang zijn voor een vastgoedbubbel'

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x