Moet u zich haasten voor een woonlening?

9 september 2017

Moet u zich haasten voor een woonlening?

BIJ DE VIER GROOTBANKEN IS HET OFFICIËLE TARIEF VOOR EEN WOONLENING OP 20 JAAR BOVEN DE PSYCHOLOGISCHE GRENS VAN 3 PROCENT GESTEGEN. MAAR DAT VERTELT NIETS OVER WAT U EFFECTIEF ZAL BETALEN.

Bij de huidige lage rentestanden kiezen negen op de tien ontleners voor een kredietformule met een vaste rente. Zo vermijden ze het risico dat ze bij een renteherziening plots een pak meer intresten op hun lening moeten betalen.

Al een paar weken ligt het rentetarief dat de grootbanken afficheren voor de populaire ontleningstermijn van 20 jaar boven de psychologische grens van 3 procent. Wie vandaag de tariefkaarten raadpleegt, vindt bij ING een tarief van 3 procent, bij Belfius 3,102 procent en bij KBC 3,88 procent. Bij BNP Paribas Fortis ligt het geafficheerde al voor leningen vanaf 15 jaar boven de 3 procent: 3,05 procent voor leningen met een looptijd tussen 15 en 18 jaar en 3,20 procent voor een looptijd tussen 18 en 20 jaar.

2,13%Het rentetarief voor een lening op 20 jaar vast bedraagt gemiddeld 2,13%

De tarieven voor de hypothecaire lening volgen de stijging van de langetermijnrente op de financiële markten. Zo is het rendement van de overheidsobligaties (OLO) op 20 jaar tussen 1 augustus 2016 en 8 december 2016 gestegen met 0,78 procentpunt van 0,63 procent tot 1,41 procent.

‘De toonbanktarieven – het effectieve tarief waartegen men leent – bij een marktleider in België voor een hypotheeklening met vaste rentevoet op 20 jaar zijn in diezelfde periode nauwelijks veranderd. Namelijk van 2,06 procent tot 2,03 procent’, zegt John Romain. Dezer dagen wordt gemiddeld tegen 2,13 procent geleend op twintig jaar vast, eind 2015 was dat nog 2,43 procent.

Onderhandelen

Het tarief waartegen een lening wordt afgesloten, is lager dan geafficheerde tarief omdat in elk individueel kredietdossier onderhandeld wordt. Zo zal iemand die een flink deel van de aankoopsom kan ophoesten, een lager tarief betalen. Er zijn ook kortingen voor wie bijvoorbeeld een schuldsaldoverzekering en een woningverzekering bij dezelfde bank afsluit of zijn loon op een zichtrekening bij de bank laat storten.

Bodem bereikt

Wat raadt u mensen aan die concrete bouw- of aankoopplannen hebben? Moeten ze zich haasten om nog snel te lenen? ‘Als de huidige situatie aanhoudt, dan zal de woonkredietrente volgen maar zeker niet fors stijgen. De bodem is allicht bereikt en de trend is wel lichtjes stijgend, maar een tussentijdse terugval valt natuurlijk niet uit te sluiten’, zegt Romain.

Cruciale momenten volgend jaar worden onder andere de verkiezingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. ‘Een renteverhoging tot 0,50 procent tegen eind 2017 is mogelijk als de economie voldoende blijft groeien en de inflatie stijgt, maar het is ook uitkijken naar wat de rente doet als de onzekerheid rond de economie en/of de euro toeneemt’, besluit Romain.

Bron: Netto

Moet u zich haasten voor een woonlening?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x