24 augustus 2018

"Wij doen aan stadsrecyclage!"

Ontwikkelaar B-APART verbouwt gedeelte van voormalig klooster der Apostelinnen tot woningen

Een opvallend en bijzonder project is het complex in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, dat ooit behoorde tot het immers verdwenen klooster van de Apostelinnen. Dit complex, dat verbouwd werd tot zes wooneenheden, acht studio’s en twee handelspanden, werd bekroond met de Bis arhitectuurwedstrijd 2018 rond het thema ‘herbestemming’.Van klooster tot hedendaags wonen

In 2014 sloot de winkel ‘Devis Bedpret’ – gespecialiseerd in matrassen – na ruim honderd jaar de deuren. De gebouwen stonden een tijdje leeg, totdat B-APART van start ging met de eerste sloop. “Uiteraard deden we dit met respect voor het oorspronkelijke karakter van het complex”, vertelt Ben Van Loo, zaakvoerder van B-APART.

“Het project is een harmonie tussen authentieke elementen en hedendaags wonen. Zo hebben we bijvoorbeeld weinig gewijzigd aan de bestaande structuur van de gebouwen en is de houten balkenconstructie bewaard gebleven. Het ingesloten karakter werd behouden door middel van binnensteegjes – Moriaenderstraatje en Heilige-Brandtstraatje – en trappen.”

Aan de voorkant van het gebouw, gelegen aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat, bevinden zich op het gelijkvloers twee handelspanden. De gehele eerste verdieping is een luxueus appartement met drie slaapkamers en een terras vooraan. De tweede en derde verdieping omvatten twee duplexappartementen met elk twee slaapkamers waarvan één met een terras vooraan en de andere met dakterras.

Langs de achterzijde van het gebouw, dat grenst aan het binnenplein en uitkijkt op de Apostelinnenwoning, bevinden er zich drie woningen in drie bouwlagen. In dit gedeelte van het wooncomplex, dat eveneens toegankelijk is via de Tessestraat, werden twee nieuwbouwwoningen gebouwd. De derde woning is een bestaand pand dat werd gerenoveerd.

Verder omvat de achterkant van de site ook acht studentenstudio’s van zo’n 45 vierkante meter, en de gerenoveerde Apostelinnenwoning – het voormalige pakhuis.

© Foto: Bart Gosselin Photography


Betaalbaar wonen in de kern

Voor het ontwerp werkte B-APART samen met het Mechelse architectenbureau dmvA, het bureau dat voor de stad ook de plannen voor het Huis van Lorreinen op de Grote Markt heeft uitgetekend.

Betaalbaar wonen in de kern. Met die filosofie ontwikkelt het Mechelse B-APART stadsvernieuwingsprojecten. “Vaak zijn het gebouwen uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw die via een erfenis in handen komen van de kinderen. Zij weten vaak niet wat ze ermee moeten aanvangen. Wij geven die woningen een nieuw leven”, aldus Van Loo. In dit geval werd er samengewerkt met Ben Devis in het kader van een ruilovereenkomst.

Andere recente projecten van B-APART zijn te vinden in de Van Benedenlaan aan de Brusselpoort (14 appartementen) en de Arsenaalstraat aan het station (2 appartementen en een duplex). Een nieuw project in de Stuttersvest, meer bepaald de realisatie van 7 appartementen, zal binnenkort ook verkocht worden.

B-APART is een innovatief en dynamisch bedrijf met een aparte kijk op vastgoedontwikkelingen. Het team heeft reeds vele jaren ervaring in vastgoed. B-APART realiseert unieke én vooral betaalbare projecten in de woonkern. Elk project brengt een inspirerende boodschap. Een ecologisch evenwicht van hedendaags basiscomfort, vernieuwde techniek en duurzame materialen zijn hierbij essentieel.


Wie waren de Apostelinnen?


De geschiedenis van de Apostelinnen gaat terug tot 1680, het jaar waarin Agnes Baliques (1641-1700) samen met pater Geldrop de Gemeenschap van de Onbevlekte Ontvangenis der Allerheiligste Maagd en Moeder Gods Maria stichtte in Antwerpen. De vrome vrouwen waren beter bekend onder de naam ‘Apostelinnen’.


De eerste Apostelinnen hadden geen kloostergeloften afgelegd en concentreerden zich voornamelijk op het geestelijk leven, onderwijzen van de armen en kantklossen.In 1799 werd de Apostelinnengemeenschap ontbonden door de Fransen en werd het klooster verkocht aan Pierre Esperen, handelaar in snuif en vastgoedspeculant.

De vleugel in de Tessestraat werd omstreeks 1800 van het hoofdgebouw afgesplitst en opgedeeld in twee wooneenheden. Deze gebouwen vormen vandaag de panden gelegen te Onze-Lieve-Vrouwestraat 110 (het studiogebouw) en Tessestraat 7 (woning ‘t Somerhuys). Het hoofdgebouw zelf werd afgebroken door de vastgoedspeculanten.


Iedereen welkom op de site van de Apostelinnen!

Op zondag 16 september vindt er een happening plaats, waarbij alle geïnteresseerden welkom zijn om de succesvolle afwerking van de site in Mechelen te bewonderen. Van 14u tot 15u wordt er een gratis aperitief geschonken door B-APART en daarna kan iedereen genieten van een hapje en een drankje aan de bar en foodtruck.


© Tekst: Steffie Vandelacluze

© Foto's: Bart Gosselin Photography
{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x