Wonen in Lier, stad van de Pallieters

28 juli 2017

Wonen in Lier, stad van de Pallieters

Lier, de ‘poort der Kempen’ is een bruisende stad met de charmes van een dorp in de provincie Antwerpen. De stad kent een rijke historiek, heerlijke streekproducten, fietsroutes in de Netevallei en talrijke bezienswaardigheden in de stadskern. Kortom, er valt altijd wel iets te beleven in de stad van de Pallieters.

Momenteel telt Lier een ruime 34.000 inwoners. Om hier ook te komen wonen zal je gemiddeld 209.252 euro moeten neertellen voor een huis en 218.829 euro voor een appartement. Bouwen in Lier kost gemiddeld 305 euro/m2.


Een religieuze en culturele geschiedenis

Al vanaf de tweede helft van de zevende eeuw duikt Lier op in de geschiedenisboeken. Haar ontstaan hangt nauw samen met de heilige Gummarus die in die tijd werd geboren. Hij is nu de patroonheilige van de stad en voor hem werd de Sint-Gummaruskerk opgetrokken in de veertiende eeuw. Ook werd toen het begijnhof gebouwd, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de historische stad.

Later heeft een andere bekende Lierenaar zijn stempel gedrukt op de stad. De schrijver en dichter uit de 20e eeuw, Felix Timmermans, zorgde voor de bijnaam van de stad en haar inwoners, de Pallieters. Pallieters zijn levensgenieters en daar kunnen de Lierenaren zich zeker in vinden.


Groene stad

Lier ligt in de Kempense Netevallei aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete. Felix Timmermans omschreef het als volgt: “Waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen”.

Lier bedraagt een oppervlakte van 49,7 km2, waarvan 69% onbebouwd is. Daardoor is Lier een paradijs voor fietsers en wandelaars. Het stadspark en de stadsvesten, een vijf kilometer lange beboste gordel rond de stad, vormen samen de groene long van Lier. Buiten het centrum ligt de Lierse Polder, een natuurverbindingsgebied van 156 hectare, waar je kan genieten van prachtige panorama’s langs de Grote Nete. Veel wandelplezier!

Wonen in Lier, stad van de Pallieters

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x