Hotel mama

12 april 2016

Hotel mama

Hotel Mama draait op volle toeren. Met meer en langer dan ooit blijven we thuis hangen, blijkt uit cijfers van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Mannen blijven langer thuis wonen dan vrouwen, en Limburgers vaker dan West-Vlamingen. “Maar wie langer in Hotel Mama blijft, heeft het daarna niet moeilijker om zelfstandig te worden.”

Nestklevers heten ze, de twintigers die het zelfstandige leven nog niet helemaal zien zitten en tot hun 25ste of 30ste bij hun ­ouders blijven wonen. Of boemerangkinderen, als ze na hun tijd op kot of na een stukgelopen ­relatie terugkeren naar mama en papa. “We onderschatten hoeveel volwassen kinderen samenwonen met hun ouders”, concluderen onderzoekers van het ­Hoger Instituut voor Gezins­wetenschappen in hun boek ­Zoals het klokje thuis tikt, dat ­komende vrijdag wordt voor­gesteld.

Een nieuwe ontwikkelingsfase


Daarin verzamelen en analyseren ze een boel cijfers rond ­ouders, volwassen kinderen en samenhuizen. “Als er over gezinnen gesproken wordt, gaat het bijna altijd over gezinnen met jonge kinderen en zelden over gezinnen met volwassen kinderen”, zegt socioloog Dirk Luyten, een van de auteurs van het boek. “Nochtans tonen de cijfers aan dat dit er heel veel zijn. Het aantal nestklevers is de afgelopen twintig jaar sterk gestegen.

Studies

Tijdens de studies aan de universiteit of hogeschool blijven veel jongeren gemakshalve thuis wonen. In 2009 woonde 78 procent van de hogeschoolstudenten en 53 procent van de universiteitsstudenten thuis. Maar ook daarna blijven heel wat jongvolwassenen thuis wonen.

Voordelen

Waarom blijven jongvolwassenen zo lang in Hotel Mama? Statistieken zijn er niet, maar een vertrouwde en zorgeloze omgeving is gemakkelijk. Je hoeft je niet druk te maken om ‘de was en de plas’. En vooral goedkoper. Ook wanneer je een financiële bijdrage betaalt aan je ouders blijft samenhuizen goedkoper dan alleen wonen.

Hotel mama

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x