Ontdek onze nieuwste updates

Het laatste nieuws over de immowereld, onze projecten en onze visie vind je hier.

Onze experts tonen graag hun kennis en passie. Zo ben jij ook snel op de hoogte van het reilen en zeilen van B-Apart – en van de immowereld. Interesse in nieuwe panden in je (toekomstige) buurt? Weet je graag hoe wij projecten aanpakken? Of wil je onze visie op bouwen, verbouwen en wonen ontdekken? Laat je gerust inspireren door onze updates.

Blijf op de hoogte via sociale media

1 op de 3 Belgen woont in een appartement

Eén op de drie Belgen woont in een appartement. En dat aantal zal de komende jaren nog fors toenemen. Zeker nu ook de overheid vorige week op de Vlaamse klimaattop aankondigde dat 'we dichter bij elkaar zullen moeten wonen'. Dat zegt Philippe Janssens, CEO van projectontwikkelaar Immpact.

De projectontwikkelaar deed onderzoek naar hoogbouw wereldwijd. Dit zijn de 7 leukste weetjes over hoogbouw in de wereld en in België.

1. 1,2 miljoen appartementen

Ons land telt naar schatting 1,2 miljoen appartementen, en dat op een totaal van zo'n 3 miljoen woongelegenheden. Eén op de drie Belgen woont in een hoogbouw, gaande van een klassieke flat tot een moderne penthouses. "Dat lijkt op het eerste gezicht veel", zegt Philippe Janssens, appartementen-expert en CEO van Immpact. "Maar als je vergelijkt met bv. de Verenigde Staten valt dat nog behoorlijk mee. Alleen al een stad als New York telt 1,5 miljoen appartementsgebouwen en minstens de helft van de bevolking woont er (hoog) in de wolken."

2. Hoogste wolkenkrabber van België is ... niet zo hoog

De hoogste woontoren van België staat in Brussel. De wolkenkrabber kreeg de naam Up-site mee, heeft een hoogte van 140 meter, telt 251 appartementen en 41 verdiepingen. Twee jaar geleden namen de eerste bewoners er hun intrek. Philippe Janssens: "Maar eerlijk, het hoogste appartementsgebouw ter wereld is nog een stuk hoger en heeft een hoogte van maar liefst 710 meter. The Dubai One Tower is vijf keer groter dan onze Up-toren."

3. L'Escale blaast de meeste (90!) kaarsjes uit

"Wie aan appartementen denkt, denkt zonder twijfel ook aan onze zeedijk", zegt appartementen-expert Philippe Janssens. "Het oudste appartementsgebouw aan de zeedijk staat in De Panne en viert dit jaar zijn 90e verjaardag. Hier was Jean-Jules Eggericx de architect die in 1926 de eerste appartementsgebouwen in België mee construeerde. L'Escale telde amper vier tot vijf verdiepingen."

4. En de duurste appartementenstad is...

Het klinkt cliché, maar de duurste appartementen van België vind je in Knokke-Heist. Wie er een thuis in de vorm van een appartement wil kopen, moet er een gemiddeld budget van 572.125 euro voor over hebben. De top-3 van duurste appartementensteden in ons land wordt aangevuld door Schilde en Sint-Genesius-Rode, waar een appartement respectievelijk zo'n 406.700 euro en 354.462 euro kost.

5. Goedkoopste appartement vind je in Antwerpen en Limburg

De goedkoopste appartementen in ons land vind je volgens de meest recente gegevens in de provincies Antwerpen en Limburg. In het Zuid-Limburgse Heers betaal je voor een appartement gemiddeld 152.733 euro, in het Antwerpse Meerhout betaal je zo'n 164.000 euro. Hoe meer gunstig geprijsde appartementen op de markt komen, hoe meer mensen volgens Philippe Janssens kunnen groeien op de sociale ladder. "Het geeft hen de kans om iets te kopen in plaats van te blijven huren."

6. 'Bedbugs' in Hongkongs

Wie denkt dat we in België klein wonen, moet eens in Manhattan, Londen of Parijs gaan kijken. Studio's van 5, 7 of 10 m2 zijn er niet zeldzaam. Het prijskaartje bedraagt niet zelden tussen de 250 en 700 euro. "Maar kiekenkoten moeten we in geen geval bouwen", zegt Philippe Janssens. "Dan krijg je onaanvaardbare wantoestanden zoals in Hong Kong. Met 'kooien' van een halve vierkante meter zijn de 'bedbugs' mensonwaardig te noemen." Kostprijs: toch nog zo'n 147 euro per maand.

7. 25.000 pingpongballetjes, wablief?

En waarom zou het altijd een "gewoon" appartement moeten zijn. Het meest originele flatgebouw werd neergepoot in Brooklyn en bestaat uit 25.000 pingpongballetjes. De architect van het spektakel is Daniel Arsham.


Bron: Trends.Knack.eu


Moet u zich haasten voor een woonlening?

Bij de vier grootbanken is het officiële tarief voor een woonlening op 20 jaar boven de psychologische grens van 3 procent gestegen. Maar dat vertelt niets over wat u effectief zal betalen.


Bij de huidige lage rentestanden kiezen negen op de tien ontleners voor een kredietformule met een vaste rente. Zo vermijden ze het risico dat ze bij een renteherziening plots een pak meer intresten op hun lening moeten betalen.

Al een paar weken ligt het rentetarief dat de grootbanken afficheren voor de populaire ontleningstermijn van 20 jaar boven de psychologische grens van 3 procent. Wie vandaag de tariefkaarten raadpleegt, vindt bij ING een tarief van 3 procent, bij Belfius 3,102 procent en bij KBC 3,88 procent. Bij BNP Paribas Fortis ligt het geafficheerde al voor leningen vanaf 15 jaar boven de 3 procent: 3,05 procent voor leningen met een looptijd tussen 15 en 18 jaar en 3,20 procent voor een looptijd tussen 18 en 20 jaar.

2,13%Het rentetarief voor een lening op 20 jaar vast bedraagt gemiddeld 2,13%

De tarieven voor de hypothecaire lening volgen de stijging van de langetermijnrente op de financiële markten. Zo is het rendement van de overheidsobligaties (OLO) op 20 jaar tussen 1 augustus 2016 en 8 december 2016 gestegen met 0,78 procentpunt van 0,63 procent tot 1,41 procent.

‘De toonbanktarieven – het effectieve tarief waartegen men leent – bij een marktleider in België voor een hypotheeklening met vaste rentevoet op 20 jaar zijn in diezelfde periode nauwelijks veranderd. Namelijk van 2,06 procent tot 2,03 procent’, zegt John Romain. Dezer dagen wordt gemiddeld tegen 2,13 procent geleend op twintig jaar vast, eind 2015 was dat nog 2,43 procent.

Onderhandelen

Het tarief waartegen een lening wordt afgesloten, is lager dan geafficheerde tarief omdat in elk individueel kredietdossier onderhandeld wordt. Zo zal iemand die een flink deel van de aankoopsom kan ophoesten, een lager tarief betalen. Er zijn ook kortingen voor wie bijvoorbeeld een schuldsaldoverzekering en een woningverzekering bij dezelfde bank afsluit of zijn loon op een zichtrekening bij de bank laat storten.

Bodem bereikt

Wat raadt u mensen aan die concrete bouw- of aankoopplannen hebben? Moeten ze zich haasten om nog snel te lenen? ‘Als de huidige situatie aanhoudt, dan zal de woonkredietrente volgen maar zeker niet fors stijgen. De bodem is allicht bereikt en de trend is wel lichtjes stijgend, maar een tussentijdse terugval valt natuurlijk niet uit te sluiten’, zegt Romain.

Cruciale momenten volgend jaar worden onder andere de verkiezingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. ‘Een renteverhoging tot 0,50 procent tegen eind 2017 is mogelijk als de economie voldoende blijft groeien en de inflatie stijgt, maar het is ook uitkijken naar wat de rente doet als de onzekerheid rond de economie en/of de euro toeneemt’, besluit Romain.

Bron: Netto

Via deze weg willen wij iedereen bedanken voor het vertrouwen wat wij kregen in 2016! Volg ons en ontdek dat 2017 fantastisch, inspirerend en nog beter zal worden!

Wonen in Lier, stad van de Pallieters

Lier, de ‘poort der Kempen’ is een bruisende stad met de charmes van een dorp in de provincie Antwerpen. De stad kent een rijke historiek, heerlijke streekproducten, fietsroutes in de Netevallei en talrijke bezienswaardigheden in de stadskern. Kortom, er valt altijd wel iets te beleven in de stad van de Pallieters.

Momenteel telt Lier een ruime 34.000 inwoners. Om hier ook te komen wonen zal je gemiddeld 209.252 euro moeten neertellen voor een huis en 218.829 euro voor een appartement. Bouwen in Lier kost gemiddeld 305 euro/m2.


Een religieuze en culturele geschiedenis

Al vanaf de tweede helft van de zevende eeuw duikt Lier op in de geschiedenisboeken. Haar ontstaan hangt nauw samen met de heilige Gummarus die in die tijd werd geboren. Hij is nu de patroonheilige van de stad en voor hem werd de Sint-Gummaruskerk opgetrokken in de veertiende eeuw. Ook werd toen het begijnhof gebouwd, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de historische stad.

Later heeft een andere bekende Lierenaar zijn stempel gedrukt op de stad. De schrijver en dichter uit de 20e eeuw, Felix Timmermans, zorgde voor de bijnaam van de stad en haar inwoners, de Pallieters. Pallieters zijn levensgenieters en daar kunnen de Lierenaren zich zeker in vinden.


Groene stad

Lier ligt in de Kempense Netevallei aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete. Felix Timmermans omschreef het als volgt: “Waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen”.

Lier bedraagt een oppervlakte van 49,7 km2, waarvan 69% onbebouwd is. Daardoor is Lier een paradijs voor fietsers en wandelaars. Het stadspark en de stadsvesten, een vijf kilometer lange beboste gordel rond de stad, vormen samen de groene long van Lier. Buiten het centrum ligt de Lierse Polder, een natuurverbindingsgebied van 156 hectare, waar je kan genieten van prachtige panorama’s langs de Grote Nete. Veel wandelplezier!

9 TIPS OM TE VERHUIZEN

1. Grootte is belangrijk

Zorg dat je voor je materiaal de juiste grootte van dozen gebruikt. Stop zware zaken - zoals boeken - in kleine(re) dozen, lichte zaken - kussens, kleding - mogen in grote(re) dozen. Op deze manier wordt het sleuren een pak draaglijker én veroorzaak je automatisch ook minder brokken.

2. Zwaar vanonder, licht vanboven

Laad je de verhuiswagen zelf? Denk er dan aan om de zwaarste items onderaan te plaatsen en de lichtere erop, niet omgekeerd. Dat komt de stabiliteit van je vracht alvast ten goede en voorkomt scherven.

3. Benut elke plek

Dit geldt zowel voor je dozen als voor de verhuiswagen! Vul lege plaatsen in met kleding, kussens, dekens enzovoort. Hoe minder alles kan bewegen, hoe veiliger.

4. Niet mixen

Tracht te vermijden dat je items van verschillende kamers in eenzelfde doos steekt. Zowel het inpakken als het uitpakken zullen een pak vlotter gaan.

5. Labels zijn je vriend

Plak op elke doos een label met daarop de kamer van bestemming en een korte beschrijving van de inhoud van de doos. Je verhuizers kunnen elk doos meteen in de juiste kamer zetten, wat jou achteraf weer een pak extra werk bespaart. En jij bewaart makkelijker het overzicht, want je ziet in één oogopslag wat je meteen moet uitpakken en wat minder dringend is.

6. Bruine tape

Onmisbaar bij een verhuis: bruine tape. Plak de onderkant van dozen extra dicht wanneer je er zware dingen in stopt. Omring desnoods een hele doos (of vooral de hoeken) wanneer de inhoud iets (extra) breekbaar bevat.

7. Breekbaar gebundeld

Wikkel borden elk afzonderlijk in bubbel- of krantenpapier en bundel ze dan nog eens per 5 in een apart papier. Stop ze daarna verticaal in een doos, nooit horizontaal. Doe hetzelfde met kopjes en glazen, die je - indien mogelijk - in elkaar hebt gezet met een (bubbel)papier tussen en vervolgens ook samen hebt gebundeld (per 3 of 5) om een extra stevig resultaat te bekomen.

Gebruik vervolgens ook voldoende papier of ander vulsel (handdoeken, bijvoorbeeld) om je doos mooi op te vullen, zonder dat nog iets kan verschuiven of kantelen.

8. Verhuizen is kunst

Heb je dure kunstwerken (of bijvoorbeeld een piano) in huis die je extra voorzichtig wil behandelen. Vraag een verhuisfirma naar speciaal daarvoor voorziene opbergmogelijkheden. Gebruik sowieso al bubblewrap om alles extra voorzichtig in te pakken. Meestal kan je voor zulke zaken trouwens ook een extra verzekering nemen. Gewoon, voor het geval van …

9. Speciale zorg

Behalve kunst vragen nog andere items een speciale zorg. Een plasma-tv bijvoorbeeld. Die verhuis je best in een daarvoor speciale verhuisverpakking. Of in de originele verpakking. Let er vervolgens op dat je deze doos nooit plat legt, anders is je plasma-tv gegarandeerd daar de vaantjes.

Succes met je verhuis!

(kv) - Bron: Realsimple.com/hebbes.be

Hou de hitte buiten: 5 tips om je huis koel te houden

1. Ramen open of gesloten?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Wanneer de lucht buiten warmer is dan binnen, hou je je ramen best gesloten. ’s Nachts, wanneer de lucht afkoelt, zet je je ramen open. Zo wordt je woning geen sauna.

2. Creatief met je ventilator

Boost je ventilator en maak er een echte airco van. Hoe? Vul een kom met ijsblokjes, en plaats het voor je ventilator. De lucht komt in aanraking met het ijs, en wordt dus frisser. Wil je indruk maken met een zelfgemaakte airco? Doe dan zoals deze jongens.


3. Gebruik je buitenkeuken en/of barbecue

Binnenhuis koken verwarmt niet alleen je aardappelen, maar ook je woning. Buiten koken is dus de boodschap!

4. Neem een koude douche

Je lichaamstemperatuur wat afkoelen kan met koud water. Maar deze is voor echte durvers. Durf jij een douche te nemen in ijskoud water?

5. Blijf laag

Hete lucht stijgt. Blijf dus zo laag mogelijk bij de grond. Nee, je hoeft niet al kruipend de zomer door. Maar je bed installeren op het gelijkvloers is een fris begin.

6. Natte lakens

Je kan ook een ruimte volledig verkoelen door een nat laken of een natte handdoek aan je raam te hangen. De wind wordt hierdoor frisser en zorgt voor een verkoelde ruimte.

7. Slaap alleen

Sorry tortelduifjes, maar op hete zomernachten slaap je best alleen. Knuffelen met je partner maakt van het bed allesbehalve een koele, kalme oasis van rust.

Besluit

Hete temperaturen, het zorgt voor veel plezier. Maar om het huis aangenaam te houden, gebruik je best bovenstaande tips.

(sdc) - Bronnen: Care2.com / Huffingtonpost.com / Greatist.com / Rodalesorganiclife.com / Hebbes.be

Hotel Mama draait op volle toeren. Met meer en langer dan ooit blijven we thuis hangen, blijkt uit cijfers van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Mannen blijven langer thuis wonen dan vrouwen, en Limburgers vaker dan West-Vlamingen. “Maar wie langer in Hotel Mama blijft, heeft het daarna niet moeilijker om zelfstandig te worden.”

Nestklevers heten ze, de twintigers die het zelfstandige leven nog niet helemaal zien zitten en tot hun 25ste of 30ste bij hun ­ouders blijven wonen. Of boemerangkinderen, als ze na hun tijd op kot of na een stukgelopen ­relatie terugkeren naar mama en papa. “We onderschatten hoeveel volwassen kinderen samenwonen met hun ouders”, concluderen onderzoekers van het ­Hoger Instituut voor Gezins­wetenschappen in hun boek ­Zoals het klokje thuis tikt, dat ­komende vrijdag wordt voor­gesteld.

Een nieuwe ontwikkelingsfase

Daarin verzamelen en analyseren ze een boel cijfers rond ­ouders, volwassen kinderen en samenhuizen. “Als er over gezinnen gesproken wordt, gaat het bijna altijd over gezinnen met jonge kinderen en zelden over gezinnen met volwassen kinderen”, zegt socioloog Dirk Luyten, een van de auteurs van het boek. “Nochtans tonen de cijfers aan dat dit er heel veel zijn. Het aantal nestklevers is de afgelopen twintig jaar sterk gestegen.

Studies

Tijdens de studies aan de universiteit of hogeschool blijven veel jongeren gemakshalve thuis wonen. In 2009 woonde 78 procent van de hogeschoolstudenten en 53 procent van de universiteitsstudenten thuis. Maar ook daarna blijven heel wat jongvolwassenen thuis wonen.

Voordelen

Waarom blijven jongvolwassenen zo lang in Hotel Mama? Statistieken zijn er niet, maar een vertrouwde en zorgeloze omgeving is gemakkelijk. Je hoeft je niet druk te maken om ‘de was en de plas’. En vooral goedkoper. Ook wanneer je een financiële bijdrage betaalt aan je ouders blijft samenhuizen goedkoper dan alleen wonen.

De 4 grootste blunders die kopers van een huis maken

Potentiële kopers bevinden zich soms in een mijnenveld van slechte technieken die verkopers de stuipen op het lijf jagen. Wil je tot een goede overeenkomst komen? Zorg dan zeker dat je de volgende blunders vermijdt.

1. Trash talk

Denk je dat je goed onderhandelt door de verkopers te vertellen dat hun huis niets waard is, dat het te klein is, of dat het huis aan de overkant voor de helft van de prijs werd verkocht? Denk toch nog eens na. Deze strategie werkt nooit. Wanneer je de verkoper en zijn huis aanvalt, zorg je ervoor dat hij defensief zal reageren. En dat is geen goede uitgangspositie.

Zorg er dus voor dat je steeds eerlijk bent en niet probeert te bluffen.

2. Een belachelijk laag bod doen

Verkopers weten heus wel wat hun woning waard is. Ze hebben vaak een prijsvork in gedachten waartussen ze willen verkopen. Een bod doen dat te laag is, geeft hen het gevoel dat je hen niet au sérieux neemt, en dat je de woning eigenlijk niet wil.

Doe dus eerst onderzoek naar de prijzen van gelijkaardige woningen in de buurt. En wees niet verbaasd wanneer je geen antwoord krijgt als je een te laag bod hebt gedaan.

3. Na een voorlopige deal nog heronderhandelen

Verkopers plannen hun financiën, hun verhuis en hun leven in de toekomst rond de prijs waarmee kopers akkoord gaan. Wanneer je tijdens inspecties ontdekt dat de woning gebreken bevat waarvan je nog niet op de hoogte was, dan mag je als koper de prijs naar beneden onderhandelen. Maar als je alle informatie al op voorhand had, dan is een heronderhandeling not done. Denk dus ook niet dat deze ‘tactische’ stap enige slaagkans zal hebben.

Probeer heronderhandelingen te vermijden door op voorhand de belangrijkste gebreken van de woning te achterhalen, door het raadplegen van experts.

4. De verkoper misleiden

Een zeer hoge prijs bieden om achteraf naar beneden te onderhandelen door bepaalde gebreken aan te tonen, is meestal geen goed idee. Voorstellen maken met de intentie om de verkoper te misleiden, resulteert meestal in een no deal.

(sdc) - Bron: Trulia.com

B-apart ZOMERDEALS! Wij zorgen dat u zorgeloos kan wassen in je nieuwe thuis. Koop tijdens juli en augustus één van onze panden en wij zorgen tegen dat u verhuist voor een wasmachine en een een droogkast twv 1000 euro... GRATIS!

'We moeten niet meteen bang zijn voor een vastgoedbubbel'

De Duitse tienjaarsrente is vorige week voor het eerst onder nul procent gedaald. Is dat louter een symbolische grens? Of is het meer dan dat en vreest u de negatieve gevolgen van die bodemrente? En wie zullen de voornaamste slachtoffers worden?

DELEN
"Grote verliezers van de lage rente zijn de defensieve beleggers die zweren bij obligaties"

Erik Joly: "Het blijft een opmerkelijk gegeven: geld toeleggen op een investering. En toch, nadat eerder ook al Japans en Zwitsers staatspapier met looptijden op tien jaar onder de nul procent grens doken, stond het in de sterren geschreven dat ook de tienjarige bund "onder nul" zou gaan. Het gevolg van de combinatie van een aantal factoren: de lage beleidsrente van de ECB, een zeer gematigde groei, de zorgen omtrent de stabiliteit van de Europese Unie. Het fenomeen van lage en negatieve rentes is ondertussen een wereldwijd fenomeen dat structureel van aard dreigt te worden.

De meeste overheden (die nu tegen extreem goedkope of negatieve rentevoeten kunnen lenen) lijken niet onmiddellijk geneigd om te investeren. En het stimulusprogramma van de ECB leidt niet tot het verhoopte resultaat. Grote verliezers zijn de defensieve beleggers die zweren bij obligaties. Zij moeten nu over vijf keer meer kapitaal te beschikken om in nominale termen eenzelfde opbrengst te genieten als een paar jaar terug. Maar ook de extra legale pensioenstelsels dreigen in zwaar weer terecht te komen."

De nationale bank vreest dat de woningen overgewaardeerd zijn. Om te vermijden dat de stabiliteit van de banken in gevaar komt, vraagt de NBB extra buffers aan te leggen voor de meest riskante leningen. Moeten we bang zijn voor een vastgoedbubbel?

Joly: "De Belg en zijn spreekwoordelijke baksteen in de maag; het is niet nieuw. Alleen hebben we ons met zijn allen de voorbije jaren meer dan ooit in de schuld gestoken. In die mate dat de uitstaande schulden van de gezinnen nu voor het eerst het Europees gemiddelde overstijgen. Het is logisch dat de nationale bank vinger aan de pols houdt. Na een eerste interventie een paar jaar terug, volgt nu dus een extra maatregel. Deze slaat evenwel op een relatief beperkt aantal leningen. De prijzen van het vastgoed mogen de voorbije 15 jaar dan al verdubbeld zijn, zolang de rente laag blijft en er niet geprutst wordt aan de fiscaliteit, maak ik me niet al te veel zorgen."